V kauze pozemkovej mafie obvinili sedem osôb

22.12.2011 Celý región

BRATISLAVA 22. decembra (WEBNOVINY) - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry (GP) SR dnes podal na Špecializovaný trestný súd v Pezinku obžalobu v kauze „pozemková mafia“ na siedmich obvinených: Radoslava Z., Gabriely J., Stanislava W., Ivana Š., Terézie Ny., Zuzany H. a Vlastimila B.

Ako organizovaná skupina spáchali podľa prokuratúry obzvlášť závažný zločin podvodu a zločin falšovania a pozmeňovania verejnej listiny, úradnej pečate, úradnej uzávery, úradného znaku a úradnej značky, informoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR Alexander Bíró.

Obvinení podľa obžaloby koncom roka 2007 po vzájomnej dohode vytypovali nehnuteľnosti v Bratislave, v katastri Devínskej Novej Vsi, s rozlohou približne 284 000 a v hodnote asi 15 a pol milióna eur. Podvodným prevodom ich najprv previedli z pôvodných vlastníkov na fiktívnych - biele kone. Ich úlohou bola pri jednotlivých právnych úkonoch spojených s prevodom nehnuteľností predstierať pred notármi a na katastri na základe falošných dokladov totožnosti, že sú vlastníkmi predávanej nehnuteľnosti alebo reálnymi kupcami. Následne pozemky previedli na im spriaznené osoby, ktoré v konečnom dôsledku vystupovali ako bezúhonní úspešní podnikatelia.


Deklarované kúpne ceny v skutočnosti nikdy neboli zaplatené.

Páchatelia sa mali na pozemkoch deliť až 50-percentným podielom zo zisku, v kúpno-predajných zmluvách deklarované kúpne ceny v skutočnosti zaplatené nikdy neboli, resp. spriaznené osoby zaplatili len symbolické sumy. V prípade dokázania viny pred súdom hrozí obvineným trest od 10 do 15 rokov väzenia, podľa ich podielu na spáchaní trestnej činnosti.

Z predmetného trestného konania bol z páchateľov vylúčený obvinený Jozef D. na samostatné konanie a následne bolo voči nemu trestné stíhanie prerušené, pretože sa významnou mierou podieľa v inej trestnej veci súvisiacej s pozemkovou mafiou na objasnení a usvedčení páchateľov zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a zločinu spáchaného organizovanou skupinou.

Jozef D. je obžalovaný v kauze bytovej mafie, ktorá sa prejednáva na bratislavskom súde. Aj v tejto kauze sú rovnako obžalovaní Radoslav Z., Gabriela J., Stanislav W. a Terézia Ny., ktorí taktiež tvoria časť tých páchateľov, ktorí sa približne od roku 2005 zameriavali na rozsiahle podvodné získanie rôznych nehnuteľností v okolí Bratislavy.
 

Vyberte región